osobe sa invaliditetom

Dobrodošli na blog, gdje ćete naći informacije iz rada i života osoba sa invaliditetom Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica

03.03.2009.

PARAPLEGIJA I TETRAPLEGIJA. ŠTA JE TO? / WHAT ARE PARAPLEGIA AND TETRAPLEGIA?

 

Slika označava gdje se sve pružaju živci kičmene moždine

Da malo naučimo o stanjima u kojima se nalaze članovi našeg udruženja! Sada o paraplegiji i tetraplegiji, a kasnije i o dječijoj paralizi. Možda bude korisno ne samo našem članstvu, nego i drugima. Zainteresiranima možemo dostaviti, naravno uz dogovor, na CD-u prevod knjige "Da, Ti to možeš! - Vodič za osobe sa ozljedom kičmene moždine", prevod sa engleskog originala "Yes, You can! A Guide to Self-Care for Persons with Spinal Cord Injury", III izdanje. Izdavač PVA (Paralyzed Veterans od America). Štampano izdanje je sa tiražom 1.000 primjeraka bilo nedovoljno za iskazane potrebe u BiH, a plus dali smo dio tiraža u Hrvatsku, Srbiju i podosta bolnica, kako bi nazovimo ih novim paraplegičarima, pomogli, da ne lutaju, kao mi tzv. stari paraplegičari.

Paraplegija je posljedica spinalne ozljede u prsnom (torakalnom) ili slabinskom (lumbalnom) ili sakralnom (križnom) dijelu kičme (kralježnice) koju karakterizira djelimični (parapareza) ili potpuni gubitak funkcija ispod nivoa ozljede (paraplegija). Tetraplegija je posljedica spinalne ozljede u vratnom (cervikalnom) dijelu kičme sa djelimičnim (tetrapareza) ili potpunim (tetraplegija) gubitkom funkcija ispod mjesta ozljede (posebno noge i ruke). U većini slučajeva je paraplegija spastika, koju definira postojanje spasticiteta (spazma).

Šta je spasticitet?
Kada su nekim spinalnim živcima prekinute stanice koje ih povezuju s mozgom, polagano se razvija pretjerana aktivnost uslijed pojačanih refleksa. Čak i jednostavne stvari, kao što je diranje ili iritacija kože, istezanje mišića i istezanje mišića mjehura, mogu izazvati refleksnu kontrakciju mišića koju ne možete kontrolirati. Na primjer, paralizirana noga koja inače nema pokreta, "skače" sama! Jedan od najčešćih tipova mišićne kontrakcije koje se vide nakon ozljede leđne moždine su ukočenost i izravnatost koljena i ispruženo stopalo (spazam ekstenzora). Drugi tip je savinuće kuka i koljena (spazam fleksora).
Koje prednosti ima spasticitet?
1. Povećani spasticitet može upozoravati na bilo koju bol ili problem u području koje ne osjećate (npr. upala mokraćnih putova, rane od pritiska - dekubitus itd.).
2. Spasticitet pomaže održavanju mišićne mase i čvrstoće kostiju.
3. Spasticitet pomaže poboljšanju cirkulacije krvi.
4. Spasticitet se može naučiti korisno upotrebljavati (npr. upotreba spazma exstenzora pri pomoći prebacivanja u kolica ili hodanje s hodalicama).
Koje nedostatke ima spasticitet?
1. Može smetati kod spavanja, vožnje auta, seksualnoga odnosa, hodanja s hodalicom, itd., jer udovi refleksno djeluju i rade kretnje, koje inače nemožete!
2. Može izazvati ogrebotine na koži, koje rezultiraju njezinim oštećenjem.
3. Može izazvati ograničene pokrete zglobova (kontrakture).