03.DECEMBAR

OBILJEŽEN 03.DECEMAR – MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM
Širom Bosne i Hercegovine je po prvi puta u svečanom tonu obilježen ovaj značajan datum, ali nažalost bez inicijative od strane zvaničnika na svim nivoima vlasti, od općina do države.
U pet većih gradova je organizacija «Handicap International» finansirala obilježavanje ovoga vrlo značajnoga datuma. Svi mediji su u dobroj mjeri popratili obilježavanje ovoga dana, osim Federalne televizije (FTV). Prema izvještajima, najbolje medijske prezentacije su bile na lokalnim gradskim i kantonalnim televizijskim i radijskim stanicama, te na Javnom TV servisu BHT-1 i Radiju-1. Informativno-tehnički centri Federalne televizije su u nekim mjestima Federacije BiH popratili događanja ovoga dana, ali nažalost, njihovi prilozi nisu prikazani ni u Dnevniku – 2 ni u emisiji Federacija danas. Televizija Republike Srpske je također podbacila u izvještavanju, iako su imali dovoljno priloga sa terena.
U Zenici je 03.decembar bio prepun zbivanja. U jutarnjim satima su osnovna i srednja specijalna škola imale vrlo zanimljiv program. Istodobno se odvijala konferencija za štampu u Kantonalnom udruženju invalida rada.
Sva udruženja su se u 13,00 sati okupila u BKZ «Preporod», uz zvanice iz općine, kantona, humanitarnih organizacija, zdravstvenih ustanova i udruženja koja na svoj način vode brigu o osobama sa invaliditetom. Svako Udruženje je u kratkim crtama iznijelo svoja iskustva i postignuća tokom 2004. godine. Potpisana je peticija upućena Vijeću općine Zenica sa zahtjevima da se ozbiljnije priđe provedbi Uredbe o uklanjanju arhitektonskih prepreka, te da se Udruženja oslobode plaćanja UGZ i KN, te da se plaćanja komunalija vrše po tarifama za domaćinstva, a ne kao sada po tarifama za privredu.
Dogovoreno je da se 08.decembra sastanu predstavnici svih Udruženja u okviru Asocijacije udruženja osoba sa invaliditetom općine Zenica, radi dogovora o daljim akcijama.
Priprema se i obilježavanje dana potpisivanja Deklaracije o izjednačavanju mogućnosti (osnovnih prava) osoba sa invaliditetom.

mdjulbic
Blog je Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize - Zenica, a ja sam "pisac i urednik bloga", jedan prosječan čovjek, zaboravio hodati, pa se krećem invalidskim kolicima. Uživam u životu i radujem se svakom novom danu! Ima se i godina, ali ne bi valjalo ih imati previše. Uglavnom ovako razmišljaju i svi članovi našega Udruženja!

Komentariši