30 GODINA OD OSNIVANJA I USPJEŠNOG RADA UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE – ZENICA (UPODP – ZENICA)

 

Udruženje je osnovano 01.09.1980. g. i imalo je regionalni status. Na žalost, sačuvano je samo nekoliko zapisnika i sveska „Indeks članova Udruženja“. Tada je Udruženje brojalo 134 člana iz Zenice, Kaknja, Zavidovića, Busovače, Bugojna i Travnika. Kasnije su pristupili članovi iz Viteza, Donjeg i Gornjeg Vakufa i Žepča. Udruženje je pristupilo Savezu PODP SRBiH.

Od 1980. do 1991. godine, Udruženje je bilo veoma aktivno na svim poljima djelovanja. Postizani su veoma dobri rezultati u društvenim, rekreativnim, rehabilitacijskim i sportskim aktivnostima. Finansiranje je bilo veoma dobro riješeno.

Naši članovi su učestvovali u svim aktivnostima paraplegičara i oboljelih od dječije paralize u bivšoj Jugoslaviji.

Tokom ratnih zbivanja u BiH, Udruženje se nije gasilo. Radilo je. Prioritet je bio obezbijediti hranu i potrepštine, posebno u teško vrijeme gladi u Zenici.

Nakon ratnih zbivanja, nastavilo se sa radom u veoma teškim uslovima. Već 1997. godine je Udruženje ustrojeno samo za općinu Zenica, a preregistrirano  07.04.1999. g., i 16.04.2007. g. saglasno zakonskim odredbama.

Poslijeratna konsolidacija rada Udruženja je išla veoma teško. Upornost članstva i dosadašnjih članova Upravnog odbora je počela davati rezultate 2003. godine. Od te godine su članovi, kao nekada, imali društveni izlet, učestvovali na sportskim takmičenjima, te se uključili u aktivnosti donošenja "Zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom" (demostracije, slanje dopisa zastupnicima u oba Doma parlamenta FBiH, koordinacija sa Savezom PODP, saradnja sa medijima i drugo). Obavljene su uspješno i brojne aktivnosti vezane za edukaciju i poboljšanje socijalnog i društvenog standarda članstva. Obezbijeđene su brojne donacije sanitarno higijenskih sredstava, ortopedskih pomagala, lijekova, korištenih repariranih računara, ogrijeva, paketa hrane i drugo. Za članove koji žive na selu, obezbijeđene su steone junice i ovce, kao viud mikro biznisa. Članstvu su prema potrebama dodjeljivane jednokratne novčane pomoći, a putem nadležnih organa općine, obezbjeđivane su povlastice u plaćanju daljinskog grijanja i novčane potpore za nabavku ogrijeva. Išlo se i na rehabilitaciju i rekreaciju.

Udruženje svake godine vodi aktivnosti na obilježavanju Međunarodnoga dana osoba sa invaliditetom. Organizira se jednom godišnje druženje cjelokupnoga članstva. Članovi udruženja učestvuju na svim sportskim takmičenjima, za kojima ima interesa kod članstva. Postignuti su značajni rezultati u socijalizaciji članstva kroz sport, druženja, izlete, zajedničke posjete događajima i šetnji gradom.

Udruženje je prevelo i izdalo najbolju knjigu za paraplegičare „Da, ti to možeš – Vodič za samopomoć osobama sa oštećenjem kičmene moždine“.

Izdane su i knjige „Mali biznisi za osobe sa invaliditetom“, „Omogućavanje pristupačnosti“ i „Zapošljavanje osoba sa invaliditetom“. Za razne prigode protesta i javnih zagovaranja izdali smo plakate i letke. U posljednje tri godine izrađujemo „Bilten aktivnosti udruženja“. Trenutno radimo na projektu „Fizioterapeutske vježbe za samopomoć paraplegičarima“. Projekat je finansiran od Federalnog ministarstva zdravstva – HSEP, a podržan od Zavoda za zdravstveno osiguranje ZDK.

Za dosadašnji sveukupni rad i postignute rezultate u radu, Udruženje je 2008. godine dobilo „Nagradu Zenice“. Drugih priznanja i nagrada je bio značajan broj.

Od osnivanja Udruženja, jedan od najvažnijih zadataka je bio i ostao, borba za poboljšanje statusa članova Udruženja. Prisutna je stalna borba za izjednačavanjem u osnovnim pravima svih osoba sa invaliditetom, koje su zakonskom regulativom neopravdano podijeljene u 4 kategorije, sa vrlo izraženom disproporcijom u pravima: RVI, Civilne žrtve rata, Invalidi rada i tzv. Neratni invalidi (tačnije Osobe sa invaliditetom stečenim bolešću, rođenjem ili nesrećnim slučajem). Predstoji nam borba za pravične odredbe prijedloga "Zakona o osnovnim pravima osoba sa invaliditetom.“                                       

Stalno vodimo kampanju za uklanjanje arhitektonskih prepreka radi nesmetanoga kretanja svih osoba sa invaliditetom, starijih osoba, male djece, majki sa bebama u kolicima i ostalih sa otežanim kretanjem.

Mi smo svjesni, da sami ne bismo mogli mnogo toga učiniti, te smo veoma zahvalni svima koji su nam u ostvarivanju naših planova pomogli na bilo koji način.

mdjulbic
Blog je Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize - Zenica, a ja sam "pisac i urednik bloga", jedan prosječan čovjek, zaboravio hodati, pa se krećem invalidskim kolicima. Uživam u životu i radujem se svakom novom danu! Ima se i godina, ali ne bi valjalo ih imati previše. Uglavnom ovako razmišljaju i svi članovi našega Udruženja!

4 komentara

  1. @ MSKS – Hvala!
    @ shoba – Hvala
    @ broj – Jutarnje vježbe su vrlo fine i dan bez njih nekako ne ide. Bitno je razgibati se prije presvlačenja! Upravo je pri kraju knjiga “Fizioterapetske vježbe za samopomoć paraplegičarima”. Ako Vas zanima detaljnije javite se privatnom porukom, ostavite svoju elektronsku adresu, pa ćete dobiti primjere nekih vježbi.

Komentariši