osobe sa invaliditetom

Dobrodošli na blog, gdje ćete naći informacije iz rada i života osoba sa invaliditetom Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica

14.09.2013.

PARAPLEGIČARI I OBOLJELI OD DJEČIJE PARALIZE IZ ZENICE BILI NA IZLETU, U KRALJEVOJ SUTJESCI
Prema programu rada Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize – Zenica, u subotu, 14.09.2013. g. je organizovan izlet u Kraljevu Sutjesku.

Posrećilo nam se sa vremenom, koje je bilo izuzetno lijepo. Sa Udrugom – Turističkom agencijom „Katarina“ smo prethodno sve detaljno dogovorili.

Po dogovoru, prvo smo svi zajedno posjetili crkvu samostana svetog Ive, a potom su članovi koji hodaju i naši pratioci išli vidjeti biblioteku i samostanski muzej. U crkvi nas je detaljno o samostanskom kompleksu i istoriji Kraljeve Sutjeske upoznao kustos muzejske postavke franjevačkog samostana, fra Stjepan Duvnjak. Nakon posjete samostanu Svetog Ive, fotografisali smo se uz kip kraljice Katarine. Slijedio je posjet parku, koji se proteže ispod zidina (ruina) dvora Kotromanića (banskih dvora). Sa lijepog vidikovca smo razgledali razvaline banskih i kraljevskih dvora, te saslušali našeg domaćina, gospodina Josipa Brđanovića, koji nas je upoznao sa kratkom istorijom banskog (kraljevskog) dvora.

Zajedno smo pohodili staru bosansku kuću porodice Dusper, koja je stara oko 300 godina, opet uz pojašnjenja našeg domaćina, gospodina Josipa Brđanovića. Laganom šetnjom smo stigli do džamije sultana Mehmeda II Osvajača (Fartiha), koja je po narodnom predanju izgrađena 1463. godine, netom prije osvajanja kraljevskog grada Bobovca. Naš domaćin, gospodin Josip Brđanović nas je upoznao sa istorijom i narodnom predajom o gradnji ove džamije.

Uslijedio je odlazak u društveni dom, gdje nas je čekala bogata trpeza domaćih đakonija. Tu smo imali zajednički ručak. Đakonije nam je pripremila gospođa Katarina Brđanović, koja je zaslužila desetku za sve šta nam je ponudila. Jelo se i pilo po volji i na kraju smo konstatovali, da su nam ljubazni domaćini napravili preobilnu ponudu za trpezom, koja je po kvaliteti bila na vrlo visokom nivou.

Malo se i zapjevalo, malo pričalo, još više zezalo i pred kraj nam je domaćin, gospodin Josip Brđanović uručio poklon fotografiju kraljevskog grada Bobovca.

Sve u svemu jedan izuzetno lijep izlet, na prekrasno istorijsko mjesto uz fantastične domaćine, Josipa i Katarinu Brđanović.

U crkvi sv. Ive, fra Stjepan Duvnjak pojašnjava članstvu U crkvi sv. Ive, fra Stjepan Duvnjak pojašnjava članstvu Izletnici ispred kipa kraljice Katarine Tomaš - Kosača (Kotromanić) Pod zidinama kraljevskog dvora Naš domaćin, g-din Josip Brđanović pojašnjava o kraljevskom dvoru Evo nas kod džamije sultana Mehmeda II Osvajača Dio članstva za vrijeme ručka Dio članstva za vrijeme ručka Halid Bajramović primio poklon od Josipa Brđanovića, našeg super domaćina