osobe sa invaliditetom

Dobrodošli na blog, gdje ćete naći informacije iz rada i života osoba sa invaliditetom Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica

21.12.2013.

UKLANJANJE ARHITEKTONSKIH BARIJERA

Tokom godine smo imali mnogo aktivnosti na uklanjanju arhitektonskih barijera shodno „Uredbi o prostornim standardima, urbanističko – tehničkim uvjetima i normativima sprječavanja stvaranja arhitektonsko – urbanističkih prepreka za osobe sa umanjenim tjelesnim mogućnostima“ (Sl. Novine FBiH br. 48/09 od 27.07.2009. g.). Iako je davno obećano, nisu urađeni pristupi u dvije filijale Intesa Sanpaolo banke i u samoposlugu Konzum u bivšoj RK Bosna. Urađeni su projni prelazi sa skošenjima u ulicama i na obalnom bulevaru. Konačno nakon 5 godina traženja urađeno je skošenje za pristup trgu BiH iz pravca grada, tako da ovaj trg, gdje je više značajnih institucija, sada ima pristup iz sva četiri pravca. Prohodnosti grada mnogo doprinosi izgradnja Glavne gradske magistrale (GGM) sa servisnim ulicama, gdje se grade skošenja u skladu sa spomenutom uredbom. Riješeno je i nekoliko problema sa pukotinama u asfaltu na trotoarima. Trenutno, Zenica je najprohodniji grad u zemljama bivše Jugoslavije, malo ispred Ljubljane. Završetkom planiranih radova u slijedećoj godini, kao i završetkom GGM-a sa svim servisnim saobraćajnicama, Zenica će sigurno biti ubjedljivo prvi grad po prohodnosti ne samo u zemljama bivše Jugoslavije, nego u jugoistočnoj Evropi.

Pristup na trg BiH iz pravca čaršije Prelaz u ul dr Adolfa goldbergera, prije i sada Prelaz na obalnom bulevaru kod hotela Internacional Popravljen trotoar na Kamberovićkom mostu Sređen prolaz sa obalnog bulevara u ćaršiju
21.12.2013.

PO DESETI PUT SMO ORGANIZOVALI SVEČANU SJEDNICU U POVODU MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM

Dana, 03.12.2012. g. u Sali hotela „Zenica“, sa početkom u 13,00 sati, održana je Svečana sjednica povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Svečana sjednica je svojim dnevnim redom bila u znaku mota kojeg su UN zadale za ovaj dan i slijedećih 12 mjeseci: "Probiti barijere, otvoriti vrata: inkluzivno društvo za sve" Prisutno su bili iz 24 udruženja ZDK i općine Zenica (uključivo potrebni pratioci), zvanice iz Kantona i Općine, raznih organizacija, novinari i snimatelji. Gospodin Edin Arnaut, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku ZDK i gospodin Zijad Softić, pomoćnik načelnika općine za društvene djelatnosti, su pozdravili skup, ali i učestvovali u radu svojim diskusijama po temi skupa. Svi učesnici su opskrbljeni materijalima vezanim za održavanje Strategiju izjednačavanja prava OSI u FBiH, radi ukazivanja na kašnjenje njene provedbe. Dnevni red Sdvečane sjednice je bio: 1. Kratak uvodni referat po temi zadanoj od strane UN-a za slijedećih 12 mjeseci, 2. Pozdravne riječi gostiju 3. Iskustva mladih osoba sa invaliditetom, koji su zaključili svoje visoko obrazovanje (barijere koje su imali, problemi i slično) 4. Diskusija po temi koju su zadali UN (u zaglavlju!) 5. Koktel u restoranu hotela sa razmjenom mišljenja i ideja U tačci 3. Dnevnog reda, prisutnima su se obratili mladi ljudi, osobe sa invaliditetom: Emir Porča, diplomirani istoričar pred okončanjem magistarskog studija, Suad Bašić, koji je pred diplomiranjem na medicinskom fakultetu i Samira Džidić, učenica prvog razreda ekonomske škole. U diskusijama je učestvovao značajan broj prisutnih OSI i gostiju. Nakon iscrpljene četiri tačke dnevnog reda, svi učesnici Svečane sjednice su se preselili u restoran hotela, gdje je bio organiziran koktel uz hladnu platu.

21.12.2013.

POSJETA PREDSTAVNIKA ŠVICARSKE AMBASADE NAŠEM UDRUŽENJU

Početkom oktobra, 07.10.2013. imali smo posjetu predstavnika ambasade Švicarske. Željeli su da vide kako se uklopio namještaj, koji su donirali našem udruženju i da sagledaju još neke naše potrebe i usaglase sa svojim mogućnosrtima.

Mi iskazali naše potrebe i dobili obećanja.

21.12.2013.

KOLEKTIVNA POSJETA ČLANSTVA UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE, SAJMOVIMA „ZEPS-2013“

Uz pomoć RMK poslovnog sistema, organizatora ZEPS sajmova, 02.10.2013. godine, su članovi udruženja posjetili jubilarni 20. Generalni sajam ZEPS i 10. Međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal, koji se održavaju na prostoru Kamberovića polja u Zenici. RMK poslovni sistem nam je darovao 20 ulaznica – pozivnica, na koje je mogao ući po jedan naš član i pratioc uz člana koji se kreće invalidskim kolicima.

Posjeta ovim sajmovima je još jedan vid druženja članstva uz obilazak sajamskih izložaka. Mi vjerujemo, da je ovo jedan od dobrih vidova socijalizacije našega članstva. Imali smo i lijepo vrijeme.

Grupna slika kod ulaza na sajmište
21.12.2013.

OBIJENE PROSTORIJE NAŠEG UDRUŽENJA

Dana 15.09.2013. smo našli obijene prostorije našeg udruženja. Oštećena su vrata na više mjesta, lai je brava izdržala. Pa je provalnik razbio donje staklo na vratima, uvukao se i otuđio jednu našu procesnu jednicu računara.

Istog dana smo odlučili zaštititi staklene površine prostorija udruženja sa čeličnim rešetkama, narudžbom kod odgovarajuće bravarskre radionice.

Zaštitna mreža je postavljena, te smo tek nakon toga u prostorije unijeli nabavljenu skupu računsrsku i kacelarijsku opremu.

Izgled razbijenih vrata prostorija udruženja