osobe sa invaliditetom

Dobrodošli na blog, gdje ćete naći informacije iz rada i života osoba sa invaliditetom Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica

29.05.2014.

PLAKAT DOMAĆINA MANIFESTACIJE 11. MEĐUNARODNOG OTVORENOG PRVENSTVA PARAPLEGIČARA

Naše udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize je domaćin ovog prvenstva, koje ima malo složeniji naziv, vidljiv na plakatu. Organizator prvenstva je Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH. Ovakvo prvenstvo se nikada nije desilo u Zenici, pa ako vas interesira, dođite 7. juna u 9,00 sati na otvaranje i da promatrate zanimljiva takmičenja, kakva niste nikada do sada sigurno gledali. Takmičenja se odvijaju na stadionu Kamberovića polje. Takmičenja će biti u trkama u standardnim mehaničkim invalidskim kolicima na 100, 200 i 400 metara, te bacanju koplja, diska i kugle. Učestvovati će 15 ekipa, od čega pet ekipa iz država nastalih raspadom Jugoslavije. Dođite da podržite našu kantonalnu ekipu, koja je na svim dsadašnjim takmičenjima bila prva u muškoj i ukupnoj konkurenciji, a više puta i u ženskoj. Za ekipu ZDK nastupaju članovi udruženja iz Doboj-juga, Zavidovića, Vareša i Zenice. Uzgred, naši takmičari će imati revijalnu utrku na 100 metara, na Međunarodnom atletskom mitingu, 4. juna na stadionu Kamberovića polje. Utrka će biti između 16,30 i 17,00 sati. Autor plakata je Oliver - Lolo Krišto.

25.05.2014.

PRIPREME ZA ODRŽAVANJE 11. MEĐUNARODNOG OTVORENOG PRVENSTVA DOMAĆIN PRIVODI KRAJU

Održana je sjednica Organizacionog odbora domaćinstva Međunarodnog otvorenog prvenstva paraplegičara. Domaćin prvenstva je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, a organizator je Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize FBiH. Sponzori domaćina su Opština Zenica i medijski sponzor RTV Zenica.

Međunarodno otvoreno prvenstvo paraplegičara biti će održano 6÷8.06.2014.

Svečano otvaranje takmičenja će biti u subotu, 07.06.2014. g. Na atletskom stadionu „Kamberovića Polje“.

 Tokom ovog prvenstva se održavaju dvije manifestacije:

- 6. Otvoreno prvenstvo paraplegičara sa međunarodnim učešćem i

- 11. Sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize.

             Takmičenja će se odvijati u atletskim disciplinama:

- Trke u standardnim mehaničkim invalidskim kolicima na 100, 200 i 400 metara;

- Bacanje kugle, koplja i diska;

- Šahovski turnir

Prema sadašnjim najavama, učestvovati će po jedna ekipa iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Od B-H ekipa, biti će po jedna iz Republike srpske i iz sedam kantona, te dodatno jedna ekipa van konkurencije.

Očekuje se da će učestvovati minimalno 130 atletičara osoba sa invaliditetom, kako je već kazano.

Ekipu Zeničko-dobojskog kantona sačinjavaju takmičari iz opštinskih udruženja Doboj-jug, Zavidovići, Vareš i domaćina iz Zenice.

            Organizacioni odbor je utvrdio da su do sada uspješno obavljene pripreme, te ostaju sitniji poslovi.

Do sada su riješeni plakat prvenstva, zastave ekipa učesnica iz inostranstva, oformljen sudijski zbor (atletske i šahovske sudije), riješeno pitanje poklon suvenira ekipama prvenstva, riješeno pitanje dežurne medicinske ekipe i nabavljeni pehari sa natpisnim tekstovima. Obezbjeđeno je slijedeće: bacačke atletske stolice, atletski rekviziti, razglas na stadionu,  potreban mobilijar na stadionu, osvježenje za sve učesnike, muzika za svečanu večeru pri kojoj će biti podjela osvojenih trofeja, 11 volontera za pomoć takmičarima, voditelj programa na stadionu i svečanoj večeri, šahovske garniture i satovi, ispisivanje diploma i uslovi za druge prateće poslove.

DETALJ SA SJEDNICE ORGANIZACIONOG ODBORA DETALJ SA SJEDNICE ORGANIZACIONOG ODBORA DETALJ SA SJEDNICE ORGANIZACIONOG ODBORA DETALJ SA SJEDNICE ORGANIZACIONOG ODBORA DETALJ SA SJEDNICE ORGANIZACIONOG ODBORA
23.05.2014.

NAŠE UDRUŽENJE POSLALO HUMANITARNU DONACIJU UDRUŽENJU PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE APARALIE DOBOJ-JUG

Tokom posljednjih poplava, koje su zadesile područje Ze-do kantona, najranjiviji dio stanovništva su bile osobe sa teškim oblicima invaliditeta. Koliko znamo, kada su u pitanju paraplegičari, kvadriplegičari i oboljeli od dječije paralize, svi su na vrijeme evakuisani, tako da niko od njih nije ni ogreban. Materijalnih šteta je bilo i to najviše u opštini Doboj - jug.

U Matuzićima, opština Doboj - jug djeluje Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize. Jedan dio članstva je bio u situaciji da se evakuiše. Nakon tog saznanja, Upravni odbor našeg udruženja je odlučio da skromnim novčanim sredstvima pomogne prijatelje iz općine Doboj - jug. Obzirom na probleme prevoza i distribucije, ali i najvažnije, nepoznavanja stvarnih potreba, putem banke smo im uplatili humanitarnu donacija. Oni su anketirali članstvo po stvarnim potrebama, tako da su za neke nabavili potrebne artikle, a nekima su uručili gotovinu. Radili su izuzetno brzo, na čemu smo posebno zahvalni njihovu predsjedniku upravnog odbora, gospodinu Edibu Skuliću.

Prema našim saznanjima nije bilo takvih problema u Zavidovićima, premda smo bili spremni i njima pomoći.

U prilogu su fotografije iz kojih se da vidjeti kako je tekla podjela pomoći.

PRIKAZ DODJELE DONACIJE
02.05.2014.

ODRŽANA XIV GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUŽENJA PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE - ZENICA


      XIV godišnja skupština udruženja je održana 28.04.2014. godine u prostorijama udruženja. Prisustvovalo je 11 članova Skuštine, a troje je bilo opravdano otsutno. Skupštini je je prisustvovao predsjednik Nadzornog odbora Udruženja gosp.Varda Faruk. Skupština je razmatrala i usvojila:

  1. Izvještaj o radu Udruženja za 2013.godinu
  2. Izvještaj o poslovanju Udruženja za 2013.godinu
  3. Zapisnik Nadzornog odbora
  4. Plan rada i aktivnosti Udruženja za  2014.godinu
  5. Finansijski plan Udruženja za 2014.godinu

Izvještaji su usvojeni bez primjedbi. U prethodnoj 2013. Godini su izvršeni svi planirani zadaci i jedan dio aktivnosti udruženja, koji su se nametnuli vanplanskim okolnoistima, a za koje je udrženje pokazalo interes, radi aktiviteta članstva.

Detalj sa skupštine udruženja Detalj sa skupštine udruženja Detalj sa skupštine udruženja