osobe sa invaliditetom

Dobrodošli na blog, gdje ćete naći informacije iz rada i života osoba sa invaliditetom Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica

31.12.2014.

SRETNA NOVA 2015. GODINA


Članovima udruženja, prijateljima iz drugih udruženja, svim našim simpatizerina i prijateljima, želim sretnu i uspješnu 2015. godinu uz želje za dobrim zdravljem i blagostanjem!

17.12.2014.

PERFOMANS "ZENICA - GRAD KULTURE ZA SVE"

Danas smo u sklopu projekta ZENICA GRAD KULTURE ZA SVE održali kratki performans u auli BNP Zenica, pod nazivom "Kafa sa predstavnicima kulture". Simboličan naziv performansa i pozvani učešnici predstavljao je pokaz da reprezent kulturnih dešavanja u gradu Zenica nije dostupan svim građanima. Nije nam bila namjera niti želja da kritukujemo, već isključivo da ukažemo da će finalizacijom projekta omugućavanja pristupačnosti Zenica zauzeti lidersku poziciju i steći epitet grada koji omogućava mogućnost jednakog življenja. Ističemo da smo pokrenuli prvi točkić realizacije a podrška za sada verbalna od strane Gradskih i Kantonalnih vlasti daje nam za pravo da razmišljamo o veoma brzoj realizaciji projekta. Nažalost izostala je podrška predstavnika drugih institucija kulture njihovim ne dolaskom, ali ono što je i najbitnije BNP i upravljačka struktura su dali bezrezervnu podršku i aktivno su se uključili u realizaciju. Zahvaljujemo svima što su izdvojili malo svoga vremena i u hladnoj auli podržali projekat i uvjerili se u nepristupačnost.

09.12.2014.

UČESTVOVALI SMO NA 7. MEĐUNARODNOM NOVOGODIŠNJEM ŠAHOVSKOM TURNIRU ZA OSI U SLOVENIJI

Na osnovu Odluke Upravnog odbora Udruženja od 21.11.2014. godine, šahovska ekipa Udruženja u sastavu: 1. Bajramović Halid 2. Topalović Sefija i 3. Krišto Oliver u periodu od 04.12. do 06.12.2014.godine učestvovala je na 7. Mednarodnom novoletnom turniru v šahu u Sloveniji. Turnir je održan u Zavodu Prizma, Ponikve kod Ljubljane. Ekipa je bila smještena u objektu Društva paraplegikov Ljubljanske pokrajine u Semiču. Na turniru je učestvovalo 39 šahista iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Igrao se pojedinačni turnir od sedam kola sa tempom igre od 10 minuta po igraču. Pobijedio je gosp. Planinc Edo, iz Slovenije sa 7 poena, a drugo mjesto sa 6 poena zauzeo je predstavnik BiH, član Udruženja iz Zenice gosp.Bajramović Halid sa 6 poena a treće mjesto sa 5 poena je zauzeo takođe predstavnik BiH - iz Saveza paraplegičara RS, gosp. Soprenić Momčilo. Naš Halid Bajramović je za drugo osvojeno mjesto dobio pehar i brošure, te za naše udruženje također pehar, rukotvorine članova zavoda Prizma i informativne brošure. Ekipa našeg udruženja ističe ljubaznost domaćina objekta Društva paraplegikov Ljubljanske pokrajine u Semiču gosp. Sabljaković Jasmina i gosp. Srećka, takođe i osoblja Zavoda Prizma. Lijep ispraćaj našim članovima – šahistima, je priredio župan općine Dobrepolje, gosp. Janez Pavlin.

04.12.2014.

SVEČANOM SJEDNICOM OBILJEŽEN 3. DECEMBAR - MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

U organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, a uz potporu Vlade Ze-do Kantona i grada Zenica, održana je Svečana sjednica povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Svečana sjednica je održana u crvenoj sali hotela Zenica. Bilo je prisutno 75 osoba, ne računajući predstavnike osam medija, koji su pratili odvijanje Svečane sjednice. Prisustvovali su predstavnici kantona, grada, javnih ustanova koje imaju dodira sa osobama sa invaliditetom i predstavnici 26 udruženja grada i kantona. Do sada najposjećenija Svečana sjednica, sa najboljim sadržajima. Na ulazu u salu, svi gosti su dobili informativno - promotivni materijal vezan za tačke dnevnog reda. Dnevni red Svečane sjednice je bio slijedeći: 1. Kratak uvodni referat po temi zadanoj od strane UN-a, sa osvrtom na iskustva u spašavanju tokom poplava u ovoj godini - izlagač Halid Bajramović, sekretar udruženja PODP Zenica 2. Zenica, grad kulture (video prezentacija u Power pointu uz pojašnjenja) – Izlagač Harun Aliefendić, vođa projekta „Zenica – grad kulture“ 3. Samozapošljavanje osoba sa invaliditetom u BiH i Zenici (video prezentacija) – Izlagač Mirsad Đulbić, predsjednik udruženja PODP Zenica 4. Referat po temi Zapošljavanje i tehničko-tehnološki uslovi – Izlagač Enver Krehić – udruženje gluhih i nagluhih Ze-do kantona 5. Diskusija po temi, tezama i prezentacijama 6. Druženje uz koktel, hladnu platu i razgovore U diskusiji su učestvovali predstavnica udruženja distrofičara, Selmir Čolaković iz gradske službe za društvene djelatnosti, Emina Tufekčić predsjednica Komisije za pitanja mladih vijeća grada Zenica, Mirko Trifunović ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, predstavnik udruženja civilnih žrtava rata, predstavnik udreuženja gluhih i nagluhih Zenica i predstavnik udruženja invalida ZDK. Pročitano je pozdravno pismo udruženja za prevenciju osteoporoze "Bonus".